Dairy consumption and its relationship with height in children aged 1 to 5 years in the province of los rios. In the period november 2022 – april 2023

Authors

  • Wilma Campoverde Celi Universidad Técnica de Babahoyo, Ecuador
  • Alejandro Herrera Holguín
  • Lourdes Azogue Chugchilan, Azogue Chugchilan

Keywords:

Lácteos, calcio, talla baja, desnutrición crónica

Abstract

Malnutrition in children triggers eating disorders such as underweight, short stature, and other deficiencies-related diseases. Conversely, an adequate nutrient supply in the diet can be a strong protective factor. The main causes within eating disorders in children are associated to the limited access to nutritious food, diets lacking primary foods, among others. Additionally, sanitation, economic issues, and educational factors of their guardians exacerbate the issue. Milk and milk derivatives are deemed as primary foods due to their high nutritional values. Their calcium intake is closely related to the linear growth and bone mineralization. Based on this context, a multicenter observational and cross-sectional study was carried out with 360 children aged 1 to 5 years old in some places across Los Rios province.

A quantitative survey on frequency of food consumption allowed to measure dairy and calcium intake. Thus, some measurements were necessary to know the average children’s growth. The data was analyzed through descriptive statistics and for variable relationship the Chi-square test was employed. It was concluded that 17% of children are dealing with growth retardation and 4% face a more severe growth retardation

Downloads

Download data is not yet available.

References

Vásquez E, Ortiz M, Romero E, Nápoles F. Factores de riesgo de retraso en el crecimiento linear en niños de 12 a 120 meses de edad en Arandas, Jalisco, México. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 58 N.º 4, 2008. https://biblat.unam.mx/hevila/Archivoslatinoamericanosdenutricion/2008/vol58/ no4/3.pdf. Acceso 17 jun 2023.

Informe. El estado de la Seguridad Alimentaria y la Nutrición en el mundo 2022. capítulo 2. La Seguridad Alimentaria y la Nutrición en el Mundo. ttps://www.fao.org/3/cc0639es/online/sofi-2022/global-nutrition-targets- trends.html

. Acceso 17 jun 2023

Muzzo B, Santiago. (2003). Crecimiento Normal y Patológico del Niño y del

Adolescente. Revista chilena de nutrición, 30(2), 92-100

Encuesta Nacional de Salud y Nutrición. Tomo 1. Ecuador, Ensanut, 2018

Secretaría Técnica Ecuador Crece Sin Desnutrición Infantil. El Plan Estratégico Intersectorial para la Prevención y Reducción de la Desnutrición Crónica Infantil (DCI). Septiembre 2021.

Mariños C, Chaña R, Medina J, Vidal M, Valdez W. Determinantes sociales de la desnutrición crónica infantil en el Perú. Rev. Perú. Epidemiol. Vol. 18 suplemento 1 e04 septiembre 2014. https://www.redalyc.org/pdf/2031/203132677004.pdf. Acceso jun 2023,

Wakida-Kuzunoki G. Consumo de leche de vaca en la edad pediátrica. Revisión de la evidencia científica. Revista Mexicana de Pediatría. Vol. 86, Supl. 1 enero- febrero 2019 pp S3-S16. https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-

/sps191a.pdf. Acceso 17 jun 2023

Grenov B, Michaelsen K. Growth Components of Cow’s Milk: Emphasis on

Effects in Undernourished Children. Food and Nutrition Bulletin. 2018, Vol.

(2S) 2018

Hoppe C, Molgaard C, Michaelsen KF. Cow's milk and linear growth in industrialized and developing countries. Annu Rev Nutr. 2006; 26:131-73. Acceso

jun 2023.

Aguirre, M A, Reyes, Y, Ramírez, M, Lara, M, Briceño, Y, & Paoli, M. (2013).

Enfoque Diagnóstico Inicial del Paciente con Talla Baja. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo, 11(3), 168-179. https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1690-

Acceso 29 jun 2023

Wiley, A.S. Consumption of milk, but not other dairy products, is associated with height among US preschool children in NHANES 1999-2002. Ann. Hum. Biol.

, 36, 125–138.

Vásquez E, Ortiz M, Romero E, Nápoles F. Factores de riesgo de retraso en el crecimiento linear en niños de 12 a 120 meses de edad en Arandas, Jalisco, México. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Vol. 58 N.º 4, 2008

Fernández Estivariz C y cols. Consumo de lácteos y su contribución al aporte de nutrientes en la dieta de los escolares de la Comunidad de Madrid. Anales Españoles de Pediatría. 2018

Rodríguez H, Restrepo L, Martínez L. Conocimientos, gustos y prácticas sobre el consumo de lácteos en una población escolar de la ciudad de Medellín- Colombia. Perspectivas en Nutrición Humana. vol.16 no.1 Medellín Jan.

/June 2014

Martínez E. El calcio, esencial para la salud. Nutr. Hosp. vol.33 supl.4 Madrid

Published

2023-11-30
Stats
Abstract 50

How to Cite

Campoverde Celi, W., Herrera Holguín, A., & Azogue Chugchilan, L. A. C. (2023). Dairy consumption and its relationship with height in children aged 1 to 5 years in the province of los rios. In the period november 2022 – april 2023. Journal of Science and Research: Revista Ciencia E Investigación, 8(II CICS). Retrieved from https://revistas.utb.edu.ec/index.php/sr/article/view/3118